Seda Líquida i els Bocinets del Japó

El passat dissabte vam organitzar el tastet “Seda Líquida i els Bocinets del Japó” a la nostra botiga Vinalium Manresa. Una vesprada que ens va permetre entendre els orígens d’aquesta beguda mil·lenària, els seus components i endinsar-nos en un viatge al Japó de la mà dels Sake i Vermuts de Seda Líquida.

Seda Líquida i els Bocients del Japó

Orígens del Sake

Com si d’un conte es tractés hi ha milers de llegendes sobre l’origen del Sake, inicialment va ser considerada una beguda dels Déus, fins al punt que es deia que eren els mateixos Déus qui l’elaboraven amb la primera collita d’arròs de cada any per allunyar els esperits malignes.

Foto de Belle Co

“… Beguda de Déus considerat un amulet per allunyar els mal esperits…”

Però si som estrictes el seu origen es remunta al segle III quan comença el cultiu d’arròs al Japó. Els primers sakes que es te constància es un sake molt rudimentari, un sake mastegable que fermentava pel contacte amb la saliva.

No serà fins al segle VIII que s’atorga al Sake la condició de Noble i Sagrat, el que el popularitzarà en cerimònies religioses, prenent un caire més solemne i consideració de quelcom extraordinari.

Foto de Yaroslav Shuraev

I serà durant el segle XV, amb la mecanització i l’inici cultiu doble de l’arròs que el Sake es comença a elaborar amb grans tancs donant pas als Mejis que faria créixer exponencialment el número de fàbriques de Sake i els impostos generats per aquesta beguda.

Elaboració del Sake

Quatre son els elements essencials del Sake: arròs, aigua, llevat i Koji… però abans d’endinsar-nos en la elaboració del Sake, vull parlar-vos dels Kura.

Un Kura és la denominació japonesa a les fàbriques o tallers on s’elabora el Sake, i els Kurabitos son els treballadors del Toji. Com podeu imaginar, que tingui un nom propi per definir els productors de Sake ja ens dona una idea de la importància d’aquesta beguda al país.

Per tant els Kurabitos son els responsables d’obrar el miracle de convertir arròs, aigua, llevat i el fong Koji en Sake. El procés es senzill l’arròs es “contamina” amb el fong que fa que la mescla d’arròs i aigua generi sucre, aquesta mescla ensucrada se li afegeix llevats i… walaaaa els llevats converteixen (com amb el vi) el sucre en alcohol i ja tenim SAKE.

Foto de Zero

Però si algú pensa que ja està, no es així, haig de dir que el procés d’elaboració tradicional del Sake es tot un art, com en la majoria dels arts del Japó (l’art del Bonsai, l’origami o els ikebana) hi ha tot un procés que s’ha de seguir… I per cert, dissabte també vam tenir una mostra de Bonsais i d’Ikebanes… ens vam capbussar a fons el la cultura japonesa.

Sugidama

“Sugidama, es una bola de cedre que es penja a la porta del Kura durant el temps d’elaboració del Sake com amulet per tenir una bona elaboració”

Seda Líquida

Seda Líquida es un Kura, fundada al 2015 a Tuixent pel Kurabito Antoni Campins com a expressió del seu respecte i admiració per la cultura japonesa i, especialment, per la gastronomia d’aquest país.

Diumenge, l’Antoni i la Isabel van compartir amb tots nosaltres el seu coneixement, amor i gran respecte per l’art d’elaboració del Sake sent fidel al estàndards tradicionals d’elaboració d’aquesta beguda.

Berumotto by Seda Líquida

Actualment del Kura de Tuixent neixen cinc tipus de Sake que son la carta de presentació de grans restaurants del nostre país. A més a més, fruit del confinament i per aprofitar els excedents de Sake va néixer el BERUMOTTO el primer i únic vermut de Sake, una beguda espectacular on s’uneix la tradició japonesa amb la tradició vinícola del nostre estimat Priorat.

Tot això, ho vam acompanyar per especialitats gastronòmiques japoneses i vam compartir una gran vesprada amb els nostres amics… I és que Wonderful Wines i Vinalium Manresa no és una botiga més de vins, es un món de vins al ❤️ de Catalunya.


Publicada

a

, , ,

per

Etiquetes:

Comentaris

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *